Det her bliver årets julegave-hit, lød overskriften på en artikel, jeg for få uger siden læste i vores avis. Oven over artiklen var der et billede af en lille drone med fire rotorer og et kamera på undersiden. Det var en drone fra firmaet http://dandrone.dk

Jeg gav mig til at læse artiklen, fordi vores søn, Asger, på 19 år har snakket meget om, at han godt kunne tænke sig at lære at flyve med sådan en drone. Jeg har flere gange spurgt ham om, hvad han kunne forestille sig at bruge sådan en til, men han har ikke noget præcist svar – andet end at det da kunne være sjovt.

Der er med andre ord tale om et stykke legetøj af den mere avancerede slags, og den opfattelse fik jeg da også bekræftet af artiklen i avisen. Den fortalte nemlig en del om, hvad ejere af den slags bruger deres flyvende apparater til, og når det gælder private mennesker, er der tilsyneladende udelukkende tale om et stykke legetøj.

Ikke desto mindre vil jeg da ikke afvise, at Asger skal have en drone i julegave, for man kan jo få sådan nogle til ret få tusinde kroner, og jeg vil da i givet fald heller ikke selv afholde mig fra at tage med ham ud for at flyve med den, for umiddelbart lyder det jo spændende.

I den pågældende artikel i avisen var der også en udtalelse af en repræsentant for Trafikstyrelsen, som ganske kort ridsede nogle regler op for flyvning med droner. Det handler selvfølgelig blandt andet om sikkerhed, for en vildfaren drone kan jo komme til at skade personer, hvis den rammer ind i dem.

Jeg kunne læse mig til, at det i nogen grad også drejer sig om privatlivets fred, for man kan rent faktisk flyve sådan en drone ind over folks private haver og videofilme, hvad der foregår på det private domæne, og det må man ikke ifølge de regler, der gælder for flyvning med droner.

Nu tror jeg ikke, at Asger på nogen måde ville overtræde de gældende regler, så jeg er så småt begyndt at undersøge markedet, for hans mor og jeg er faktisk blevet enige om, at vi godt vil give ham sådan en i julegave.

Derfor har jeg flittigt søgt på nettet for at sætte mig ind i de forskellige fabrikater og de egenskaber, de forskellige droner kan byde på. Der er naturligvis meget store forskelle på priserne, fordi der er stor forskel på kvaliteten. Jeg er ikke i tvivl om, at vi skal undgå de billigste af slagsen, for så vidt jeg har kunnet læse mig til, er de billigste ikke specielt sikre, fordi kommunikationen mellem dronen og fjernstyringen ikke altid er stabil nok.

Men nu har jeg fundet frem til, at Asger nok skal have en DJI Phantom drone i julegave. Jeg har flere steder læst, at det er et godt og gedigent fabrikat, som man kan stole på, hvad kvaliteten angår, og den har også en god rækkevidde og leverer videooptagelser i en god kvalitet, har andre ejere beskrevet.