Der er meget snak om man skal gå på hurtig slankekur eller om man skal lave en livsstilsændring. Jeg er for begge dele, men det er rækkefølgen jeg er uenig med de fleste omkring.

Normalvis er jeg for at man skal spise sund og varieret, man skal spise naturlige og ikke forarbejdede fødevarer således at ens kost ikke kommer til at bestå af kunstigt mad.

Når man typisk snakker om vægttab kommer det altid frem at slankekure ikke virker og at det eneste der virker er en varig kostomlægning. Det er jeg både enig og uenig i. Vi er enig i at hvis man skal bevare sin vægt på et fornuftigt niveau skal man spise sund mad og det skal være noget som man skal gøre hver dag hele sit liv.

Der hvor jeg er uenig er der hvor man siger at en slankekur ikke fungerer fordi det er et hurtigt vægttab. Lad os lige prøve at tage den igen: “En slankekur virker ikke som middel til vægttab, fordi den giver et hurtigt vægttab”. Det har jeg så svært ved at forstå at man kan sige, det er da netop det at man taber sig der er med til et vægttab.

Der man mener er at man skal lære at spise sundt og varieret, da det er med til at stabilisere ens vægt. Men for “eliten” er det åbenbart ikke fint at tabe sig med en slankekur da man så ikke lærer at spise sundt som man gør med en livsstilsændring. Det er også helt korrekt, men man lærer en masse omkring ernæring og om hvor hårdt ens krop er presset når man er overvægtig.

Det er som om der er et offer der skal bringes, når man vil tabe sig, og det offer er typisk tid. Det skal partout tage lang tid at tabe sig. Det er den del jeg ikke forstår. Der er ikke noget i vejen med at lære omkring sund kost, det burde alle mennesker lære af deres forældre når de er børn, sekundært i skolen. Når man har den mentale indstilling af man vil tabe sig er det vel også i orden at man gør det hurtigt.

Lad os tage to scenarier.

1: En person starter på en livsstilsændring og begynder at spise sund og varieret og lærer herigennem sin krop at vænne sig til sund mad. Man lærer samtidig at lave sund mad og spise mere varieret. Dette vil ofte tage et års tid at tabe 20-25 kilo.

2: En person starter på en slankekur som eksempelvis slow carb kuren eller Dukan kuren. Denne person taber 20 kilo de første 3 måneder. Herefter begynder denne person på en varig livsstilsændring (det er en del af fx. dukan kuren).

Hvem af disse to personer tror du har det nemmest ved at fald af vognen igen og tage på. Du har ret hvis du siger person i scenarie 1. På grund at de langsomme resultater ser denne person næsten ingen fremskridt og det er derfor nemt at falde af vognen igen og tilbage til pizza, slik og cola.

Personen i scenarie 2 taber allerede indenfor den første uge de første 3-5 kilo og motivationen holdes høj, da der er hurtige resultater. Personen kommer hurtigt i sine gamle jeans igen og det giver et helt andet mod på at tabe sig.

Hvorfor er det at mange prædiker den første løsning, med at man skal ofre sin tid for at tabe sig langsomt. Argumentet med at man skal lære at spise sundt er et dårligt argument, det skal man lære under alle omstændigheder. Det er bare lidt sjovere at lære at spise sundt når man har sin idealvægt fremfor at lære at spise sundt når man vejer alt for meget.

Du kan læse mere omkring slankekure og vægtab på www.effektivkur.dk