Grå stær operation

Det var lidt af et greb i lommen, da vi for nylig skulle have udskiftet vores gamle computer med en ny. Vi har i forvejen også en bærbar computer, men både min kone og jeg foretrækker, at vi også har en stationær computer med en tilpas stor skærm.

I et godt stykke tid før anskaffelsen af den nye computer havde min kone klaget over, at det var besværligt for hende at læse teksten på diverse hjemmesider. Hendes syn er ikke alt for godt, og derfor valgte vi at købe en computer med en 27 tommer stor skærm, så det er muligt at forstørre teksterne temmelig meget, uden at det meste af den forsvinder udenfor de margener, der er på skærmbilledet.

Det har så løst min kones problem med at læse teksterne på skærmen, men jeg har nu alligevel opfordret hende til at få en tid hos byens øjenlæge, for der kan jo sagtens være andet i vejen med hendes øjne end bare den nærsynethed, hun har døjet med hele livet.

Det har hun også indvilget i, men nu har hun gjort sig selv lettere forskrækket ved at sidde ved computeren og læse beskrivelser af diverse øjensygdomme, hvis symptomer hun mener passer på hende.

Hun blev godt overrasket over at læse, at i vores alder – over de 60 år – er en lidelse som grå stær ganske almindelig, og hendes problemer med at læse noget med for lille skrift kunne ifølge hende selv godt pege på, at hun måske har pådraget sig den sygdom.

Det er ikke mindst derfor, at hun nu har fået bestilt en tid hos øjenlægen, for hun har læst sig til, at en grå stær, der ikke bliver behandlet i tide, kan udvikle sig til grøn stær, som er en langt værre sygdom, selv om den i vore dage normalt kan behandles med et godt resultat til følge.

Jeg har også vovet mig ud i at læse lidt om de forskellige lidelser, man kan få på øjnene, og jeg tror egentlig ikke, at min kone har hverken grå stær eller noget andet specielt. Jeg er overbevist om, at det bare er hendes nærsynethed, der er taget til, selv om hun godt nok er i den alder, hvor det oftest er langsynethed, der er problemet.

Derfor har jeg også sagt til hende, at hvis øjenlægen i morgen, hvor hun skal have sin konsultation, foreslår en operation, der kan bedre hendes syn, skal hun ikke være afvisende, selv om der vist er tale om et ret dyrt indgreb. Jeg har i hvert fald læst om, at en lasik operation i mange tilfælde kan gøre synet så meget bedre, at patienten helt kan undvære at bruge brille bagefter. Se mere om lasik operationer her.

Men hun er ikke meget for tanken om at skulle have foretaget en operation i øjnene, selv om jeg har fortalt hende, at man til den slags bruger en øjenlaser, som er meget skånsom overfor øjet. Men nu må vi vente og se, hvad øjenlæger når frem til, når han har undersøgt hendes øjne. Og det KAN jo ende med en operation for grå stær – hvem ved?