Rent faktisk har jeg i årevis gået og bildt mig selv ind, at de elektriske apparater i huset var beskyttet mod kortslutning i kraft af, at der er et såkaldt HFI-relæ i elinstallationen. Men jeg skal da love for, at jeg er blevet klogere efter det voldsomme uvejr med torden og masser af lynnedslag, vi oplevede for nogle få dage siden.

Tordenvejret trak lige hen over vores område sent på eftermiddagen, og på et tidspunkt slog et lyn ned i vores have, hvor det kløvede et birketræ, som vi ellers har været meget glade for. Tordenbraget kom samtidigt med lynet og var mildt sagt øresønderrivende, og det var selvfølgelig ikke overraskende, at lyset gik ud. Normalt har vi ikke tændt lys på den tid af dagen om sommeren, men den dag blev det meget mørkt, så vi havde tændt det elektriske lys.

Da lyset gik ud valgte jeg at tænde et par stearinlys som erstatning, for jeg ville ikke slå HFI-relæet til igen, før tordenvejret var trukket noget længere væk. Det var det et kvarters tid senere, og da jeg slog HFI-relæet til, kom lyset også tilbage i lamperne, så jeg gik ud fra, at alt var i orden.

Det var først efter aftensmaden, at min kone konstaterede, at vores opvaskemaskine ikke ville tænde, da hun forsøgte det. Det blev jeg noget overrasket over, men jeg kunne heller ikke få den til at starte, så jeg ringede til en af mine bekendte, der er elinstallatør for at høre ham, om det kunne være lynnedslaget, der havde skadet opvaskemaskinen.

Og det bekræftede han, at det sagtens kunne være, også selv om HFI-relæet var slået fra. Så han lovede at kigge ud til os næste dag for at tjekke maskinen, og så bad han mig i øvrigt om også at se efter, om vores vaskemaskine ville starte, for den kunne også have taget skade.

Det viste sig at være det samme med vaskemaskinen, for den var totalt død ligesom opvaskemaskinen og ville slet ingen ting. Det slog mig, at det så nok også kunne være galt med vores tørretumbler, som står ovenpå vaskemaskinen, men af en eller anden grund fungerede den upåklageligt.

Jeg ringede igen til elinstallatøren og fortalte ham, at det også var galt med vaskemaskinen, så han kunne forberede sig på det, inden han kom ud til os dagen efter sidste på eftermiddagen. Han kom kørende i sin kassevogn og kom indenfor med sin værktøjskasse, men det tog ham ikke mange minutter at konstatere, at de to maskiner ganske enkelt var brændt sammen og ikke stod til at redde.

Det regnede jeg også med, sagde han og fortalte, at han havde taget et par nye maskiner med, så han kunne skifte dem med det samme. Det tog vi taknemmeligt imod, og min kone hentede vores støvsuger, så hun kunne fjerne det støv og nullermænd, der altid gemmer sig under sådan nogle maskiner, som man sjældent får gjort rent under.

Nu håber vi bare, at vores forsikring dækker udgiften til at udskifte de to maskiner.