Sidste år i slutningen af november foreslog min kone, at vi skulle opsætte nogle lyskæder udenfor på tagkanten på carporten og en kæde i et træ, vi har stående i forhaven. Vi bør da markere, at det snart er jul, og julens er jo lysenes fest, som hun sagde.

Den slags har jeg ikke noget imod, selv om jeg nok ikke selv ville tage initiativ til det, men under alle omstændigheder lagde jeg dagen efter vejen forbi det byggemarked, hvor jeg normalt handler, og hvor jeg har bemærket, at der hvert år i god tid før jul er et temmelig stort udvalg af den slags lyskæder.

Der kom en venlig ekspedient for at hjælpe mig med valget, og jeg nævnte, at det jo helst skulle være en type, der bruger så lidt strøm som muligt. Han svarede, at den slags lyskæder til juleudsmykning faktisk udelukkende fås med diodepærer nu om dage, og de bruger praktisk taget ingen strøm, så det skulle jeg ikke bekymre mig om, som han udtrykte det.

Han viste mig forskellige muligheder og spurgte mig også, hvor jeg ville opsætte kæderne. Da han hørte, at den ene af dem skulle monteres på kanten af taget på vores carport, viste han mig et led lysbånd, som han hævdede, at jeg kunne have tændt i alle de mørke timer hele december uden at bruge mere end højest et par kroner i elforbrug.

Så jeg købte sådan et led bånd med tilhørende omformer samt en mere almindelig lyskæde til træet i forhaven, og jeg havde efterfølgende den tilfredsstillelse, at min kone var særdeles godt tilfreds med vores juleudsmykning, selv om det egentlig ikke var noget særligt.

Men det satte nogle tanker i gang hos mig, for selv om jeg nok havde hørt eller læst lidt om energibesparende led lys, havde jeg ikke interesseret mig så meget for det. Men den gang gav jeg mig til at søge lidt viden på nettet, og det fik mig til at beslutte, at jeg ville have udskiftet de lyskilder i hjemmet, som vi har tændt i flest timer.

Jeg var dog ikke indstillet på ligefrem at skifte lamper ud, men jeg fandt ud af, at man sagtens kan få led pærer, der passer i stort set alle fatninger. Jeg var nok lidt overrasket over priserne, men da jeg samtidig kunne læse mig til, at sådan en led pære normalt holder til mange gange flere brændetimer end de traditionelle glødepærer, som vi havde i de fleste lamper hjemme hos os, kunne jeg jo hurtigt regne mig frem til, at den ganske betydelige besparelse på elforbruget ville være rent overskud.

Jeg kan huske, at jeg den gang valgte at starte med at udskifte pæren i vores PH-lampe over spisebordet, og til det brug købte jeg en e27 led pære på 10 watt, og jeg kunne straks konstatere, at den gav lige så godt lys som den 75 watt pære, vi tidligere havde i den lampe. Så jeg fortsatte naturligvis med at udskifte alle vores gamle glødepærer med led pærer.