Det var min søn Jannik på 13 år, der forleden dag pludselig stillede et spørgsmål, som jeg faktisk ikke lige havde ventet fra ham. Han sad som så ofte før og forsøgte at løse en kryds og tværs, selv om den vel ret beset var tiltænkt voksne og derfor nok var i den svære ende for ham.

Jannik spurgte mig, hvad lingeri egentlig er for noget, og jeg fortalte ham selvfølgelig, at ordet oprindeligt er fransk og dækker over noget tøj, som kvinder har på inderst inde – altså både undertøj, nattøj og den slags.

Og så kom hans egentlige spørgsmål, for det viste sig, at ordet lingeri i hans kryds og tværs var lede ordet, som han så skulle gætte. Han havde de to første bogstaver, som var c og o, så jeg var ikke længe om at finde ud af, at der nok skulle stå corsage, da ordet netop skulle være på syv bogstaver.

En corsage?

Det førte så til, at jeg måtte til at forklare knægten, hvad et corsage er for en størrelse, og da hans mor ikke har sådan et, måtte jeg ty til internettet for at finde et billede, der kunne vise Jannik, hvad vi talte om. Og hvorfor ikke se på escortpiger – de bruger jo i den grad lingeri!

Jamen, er det ikke bare et korset, spurgte Jannik, da jeg udpegede et corsage for ham, så jeg måtte forklare ham forskellen, hvilket selvfølgelig var nemmest ved at finde et foto af et korset, så han kunne se, at sådan et ikke går ned og dækker underkroppen også.

Stockings

Jannik blev noget interesseret i de mange forskellige, intime beklædningsgenstande til damer, som blev vist frem på den pågældende webshops hjemmeside. Han pegede på en langbenet sild, der viste et par mønstrede stockings eller strømper frem og spurgte, hvorfor man ikke bare kaldte dem for strømper, for der var jo ret beset tale om lange strømper.

Jeg måtte give ham ret i, at det kan synes lidt pjattet at bruge et engelsk ord, når man har et dansk, der dækker udmærket, men sådan er det vel i modeverdenen. Den pågældende model var i øvrigt også iført et kort og struttende tylskørt, og det gik op for mig, at det i nogen grad mindede mig om min barndom, da de små piger også ofte var iklædt et tylskørt, når de skulle være rigtigt fine.

Jeg kan huske, at min lillesøster nogle gange havde sådan et på over et par hvide strømpebukser, når vi iført vores mere eller mindre fantasifulde fastelavnskostumer skulle til fest og slå katten af tønden. Det var faktisk lidt pudsigt, hvordan sådan et ret simpelt spørgsmål fra min søn kunne bringe gamle minder frem igen, men den slags hører nok ikke til sjældenhederne.

Under alle omstændigheder fik Jannik svar på sine spørgsmål, hvorefter han gik videre med sin kryds og tværs. Jeg kunne ikke lade være med at filosofere lidt over, at netop det at løse kryds og tværs jo er ganske god gymnastik for hjernen og samtidig en god kilde til ny viden for en gut i den aldersgruppe, hvor Jannik befinder sig.

Opdateret april 2018:

Har du hørt, at man nu endelig kan købe det fulde udvalg af det geniale belgiske mærke PrimaDonna på nettet i Danmark? Og ikke blot deres lingeri – men også den formidable serie med badetøj: PrimaDonna Swim