I går kom regningen fra det tømrerfirma, som jeg for et par uger siden aftalte med, at vi skulle have udskiftet alle vinduer i vores hus. Jeg sukkede lidt, da jeg åbnede brevet, for jeg måtte erkende, at jeg nu blev godt og vel 60.000 kroner fattigere, men til gengæld har vi så helt nye vinduer og kan vel regne med, at de holder vores tid ud, tænkte jeg.

Det hele startede for nogle få måneder siden, da min kone en dag bemærkede, at hun ikke kunne forstå, at det lille vindue i vores badeværelse faktisk hele tiden var dugget til, så det var mat at se på, og duggen sidder åbenbart udvendigt, fortsatte hun, for man kan ikke tørre det af indefra.

En punkteret termorude

Det kiggede jeg nærmere på, og det gik hurtigt op for mig, at der ikke var tale om egentlig dug, men at termoruden i det lille vindue ganske enkelt var punkteret. Så jeg gave mig til at se lidt nærmere på de øvrige vinduer i huset, for de havde jo også en alder, hvor man kan risikere den slags med termoruder. Flere af dem var så småt begyndt at få nogle brede, matte striber, som jeg også vurderede til at være tegn på, at de var punkterede.

Så jeg ringede til et tømrerfirma, jeg kendte lidt til i forvejen, for at få dem til at komme ud og tage mål til nye vinduer og efterfølgende komme med et prisoverslag. Det var tømrermesteren selv, der kom ud til os dagen efter, og han bekræftede min bedømmelse af de gamle vinduer og talte så lidt om, at man jo godt kunne nøjes med at udskifte selve ruderne, men på den anden side var rammerne af træ nok så tilpas gamle, at det ville være oplagt at sætte helt nye vinduer i.

Det hele trængte faktisk

Og når vi nu er ved det, fortsatte han, så ser din yderdør her ud mod gaden faktisk heller ikke for godt ud i træet, så den bør du nu også overveje at få fornyet. Det er jo den slags, man skal regne med, når man har et hus i den alder, som du har, sagde han.

Ja, huset er snart 40 år gammelt, så det er nok ikke så mærkeligt, at der er noget, som trænger til udskiftning, så jeg var faktisk indstillet på at følge hans anbefaling. Og det blev jeg ikke mindre af, at han fortalte mig, at han lige havde indkøbt nogle billige døre på mål fra en fabrik, som har valgt at lægge produktionen om til nogle helt andre modeller. Normalt er det døre til omkring 5.000 kroner, men jeg kan sælge dig den monteret for 3.500 kroner, fortalte han.

Hvilke vinduesmærker?

Generelt er der flere gode, men de bedste er klart:

Så var der jo ikke så meget at spekulere på, men jeg valgte nu at bestille to døre, så vi også kunne få udskiftet døren til bryggerset, selv om den ikke var helt så medtaget som entredøren. Nu er håndværkerne færdige med deres arbejde, og det har bestemt også pyntet på vores hus at få de nye vinduer og døre monteret.