Hvad hjælper det at være en super god sælger, hvis man ikke kan få lov af sin chef at gøre tingene på den måde, som man ved virker bedst, sukkede min gamle studiekammerat Bjarne, da jeg for nogle dage siden mødte ham inde i byen. Bjarne fortalte, at han havde valgt at opsige sin stilling som sælger i det firma, hvor han havde været ansat i godt og vel tre år.

Han var dybt uenig i den strategi for salget, som firmaets salgschef holdt stædigt fast i. Bjarne havde forsøgt at få gennemtrumfet nogle ændringer, for han havde taget en overbygning på sin handelsuddannelse, som netop handlede om at udvikle salgskultur i et firma, men salgschefen havde pure afvist Bjarnes ideer, og det hele var så endt med, at Bjarne valgte at gå sin vej.

Modigt jobskifte

Det var lidt modigt af ham, for han havde ikke noget andet job på hånden, men det var blevet så uudholdeligt for ham at være i det pågældende firma, at også Bjarnes kone mente, at det var bedst, at han sagde sin stilling op.

Men da jeg mødte Bjarne forleden, kom han direkte fra en ansættelsessamtale i en anden type virksomhed, og han følte sig ret sikker på, at han nok ville blive udpeget til stillingen som salgschef i det firma, for der havde været et tydeligt sammenfald mellem Bjarnes ideer, som han havde forelagt under samtalen, og den administrerende direktørs syn på, hvordan man skaber mersalg i en virksomhed.

Så det var en Bjarne i højt humør, jeg mødte på gaden, hvorefter vi blev enige om at få en kop kaffe på en cafe, som vi begge ofte frekventerer. Her fortalte Bjarne mig om sine ideer med hensyn til opsøgende salg, som i høj grad er den disciplin, hans skal stå i spidsen for i sit forhåbentligt kommende job. Og opsøgende salg kan man jo lære her: https://birdi.dk/

Selv har jeg den samme handelsuddannelse som Bjarne, så det var bestemt interessant at høre ham tale sig varm og fortælle om sine ideer, som jeg i øvrigt er meget enig i. Bjarne fortalte også, at han havde benyttet en del af sin uventede fritid i ledighedsperioden til at tage et kursus i ledelse, fordi han ikke tidligere har haft et lederjob men absolut har haft ambitioner om det.

Som Bjarne udtrykte det, så er vel kun de færreste født til at være ledere, så noget regulær ledertræning kan selvfølgelig aldrig være af vejen, hvis man har den slags ambitioner.

Han fortalte, at noget af det, han havde lært på kurset, faktisk var nyt for ham, for der er helt naturligt sider af det at være leder, som man skal gøre opmærksom på af andre, fordi det ikke i sig selv er så oplagt.

Som eksempel nævnte han, at det er af altgørende betydning, at man har en effektiv kommunikation med sin stab, så alle sælgerne er fuldstændig klar over, hvad det er, deres overordnede vil have dem til at gøre, og det kan de jo ikke herske tvivl om.

Nu ønsker jeg for Bjarne, at han får stillingen.