Da min mand og jeg blev gift for en lille halv snes år siden, havde vi markant anderledes vaner, end vi har nu. Det er selvfølgelig helt normalt, at de daglige gøremål ændres i takt med, at der kommer børn til, og på et bestemt punkt tænker jeg tit på, at det faktisk var hyggeligt den gang, vi begge kom hjem fra arbejde og først på det tidspunkt begyndte at tænke på, hvad vi skulle have at spise til aftensmad.
Før vi fik børn var det næsten hver dag sådan, at vi fandt på et eller andet til aftensmaden, hvorefter vi gik sammen i supermarkedet og købte ind til det og efterfølgende hyggede os med at lave mad sammen.
Sådan er hverdagen ikke med to børn i familien, og det er flere år siden, at jeg begyndte at planlægge vores aftensmåltider og dermed også indkøb for flere dage eller ofte en hel uge ad gangen. Og både min mand og jeg har vænnet os til, at vi følger en fastlagt madplan ( som denne: http://mambeno.dk/ ), som vi kun fraviger, hvis der opstår en uventet situation som for eksempel gæster til aftensmad.
I starten sad jeg med papir og kuglepen og skrev ned, hvad vi skulle have at spise de enkelte dage, og det var egentlig uproblematisk den gang, vores børn var så små, at de ikke skulle have det samme at spise som os voksne. Men da de blev lidt større, var jeg nødt til at tænke mere over menuerne og udarbejde en relevant madplan til en børnefamilie, som vi jo nu var blevet, for det er bestemt ikke alle de middagsretter, vi voksne holder af, som børnene også kan spise.
Efter at børnene var begyndt i skole og skulle have mad med til frokosten hver dag, begyndte jeg også at tænke over, om eventuelle rester fra aftensmaden ville være velegnede til at give dem med i deres madkasser, for jeg synes selv, at det hurtigt kan blive lige lovligt trivielt, hvis man bare har rugbrødsmadder med i madkassen hver dag. Jeg synes, det er mere spændende med noget mere afvekslende til frokost, så derfor vil jeg jo også gerne gøre frokosten så spændende som muligt for børnene.
De er heldigvis begge to ret begejstrede for grøntsager, men i starten klagede de lidt over, at for eksempel et par kogte gulerødder blev mast sammen med den øvrige mad og derfor blev lidt kedelige. Det kunne jeg godt forstå, så jeg valgte at gå i byen for at købe et par madkasser med flere rum, så jeg kan holde de forskellige bestanddele i børnene frokost adskilt. Men igen viste det sig, at man altså skal købe den slags på nettet! Det er bare billigere og bedre – se for eksempel her: http://mambeno.dk/produkt-kategori/madkasser/
Det er børnene meget tilfredse med, og jeg oplever faktisk aldrig, at de ikke har spist deres frokost op, når de kommer hjem fra skole. Det hænger nok også sammen med, at jeg faktisk lægger en del fantasi i sammensætningen af deres frokost, for jeg har den holdning, at en madkasse til børn skal være så spændende, at børnene glæder sig til at få den åbnet og se, hvad den indeholder.